Először is kezdjünk egy kis bevezetővel. Namost ilyen problémák nem voltak az 1930-as évekig, mivel a dobozok egyszerűen felrobbantak a túlnyomástól. Történt aztán ,hogy rájöttek egy kis műanyag réteget kell húzni a belsejére és máris megbírja a doboz a nyomást.

Ugyanezzel a technológiával a fa hordókat fém kivitelezés váltotta föl ,máig is abból jön a finom csapolt sör.

Elég szépen terjedt a dobozos sör.Egyik oka a sikernek ,hogy az emberek mindig vevők a nagy újdonságokra. A másik ok a könnyű szállítás, tárolás, kisebbek valamint sokkal nehezebben törnek mint üveges társai. Sokkal könyebb elvinni egy táskában vagy bepakolni a hűtőbe a dobozos söröket. Tehát tárolás szállítás téren nyert a doboz.

Nade mindez milyen áron? Nézzük meg!

Először nézzük a külsejét: Ki hogy de szerintem majdnem mindenki egyetért hogy az üveg elegánsabb, előkelőbb, minőségibb tartalmat sugall már első ránézésre is.

Maga az ivás a második szempontunk. Szerintem bekapni azt a fémdarabot ami még nem is igazán áll az ember szájára megint csak nem kellemes. Sört akarok inni nem fémeket kóstolni meg a sok kézről rákerült baktériumot és koszt ami érte amíg eljutott hozzánk.

Aztán következik az íz. Sokan mondják(többek között én is) ,hogy a dobozos sörnek másabb íze van. Szerintem egyértelműen rosszabb nem vagyok biztos benne hogy ez az alumínium íze vagy valami más okozza a dolgot de az biztos ,hogy rossz. Valószínűleg nem az alumínium mivel az előbb említettem ,hogy műanyag réteg van rajta. Bár az lehet nem fedi le teljesen, szóval tudja fene már hogy mivan.

Majd jön még egy dolog a sör hőmérséklete. A vékony alumínium doboz elég jó hővezető és még vékony is tehát olyan mint ha ott se lenne ha nem még rosszabb. Ellenben az üveg elég jól tartja a hőt ennek negatív hatása mikor egy fölmelegedett vastag falú korsóba csapolnak amit kisem öblítenek előtte rögtön fölmelegszik a sörünk.

Nézzük meg az árat is hamár így körbejárjuk a témát. Ha bemegyünk a boltba akkor több pénzt otthagyunk az üvegesért, naggyából 5 forinttal ahogy figyeltem újabban. Az üveget visszavive viszont 25 forintot kapunk tehát 20 forinttal nyert az üveg.(Bár ebbe nemhiszem ,hogy minden Józsi belegondol)

Csakhogy teljes legyen a lista nézzünk rá a környezetvédelemre. Talán itt a legnagyobb az üveg előnye. Hiszen visszaváltják és vagy kimossák újracímkézik töltenek bele másik sört vagy újraöntik az üveget úgy ahogy van. De ha valaki csak úgy eldobja a semmibe azzal sincs olyan nagy baj, az üveg nem egy környezetszennyező anyag. Az alumínium ennek ellenére majdnem mindig a szemétben végzi. Újra lehet ugyan hasznosítani de ez azért elég ritka eset sztem a 90% kukában végzi (Legalábbis idehaza). És nem is ez a baj hanem az új doboz előállítása eszik rengeteg energiát, amit nem kell továbbmagyarázni. (nameg vörösiszap és társai)
 

Nem mondom ,hogy objektív voltam de szerintem megvan a győztesünk az üveges sör formájában. Ha valaki tudja miért olyan rossz a dobozos íze az írjon.(a dobozos melletti további érveket is elfogadok.)

 

Szerző: Korsó  2011.08.07. 21:14 3 komment

Címkék: sör üveges dobozos

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr13132463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.08.12. 19:49:53

"ilyen problémák nem voltak az 1930-as évekig" – nem is lehettek, mert az Anheuser-Busch és a Pabst Sörgyár csak 1929-ben kezdte meg a kísérletet az első bádogdoboz kialakítására és a sorozatgyártásra 1933-ig kellett várni, doboztöltőgép alkalmazásáig.

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.12. 19:56:30

@Árpa Jankó: Hát igen erre céloztam énis ,hogy nem is létezett a dobozos.Köszönöm az infot én nemtudtam ennyire pontosan. :D

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.12. 20:15:45

Az ízkülömbségről egyébként mi a véleménye?
süti beállítások módosítása