Egy újabb cikk tőlem egy javítandó fronton. A csapolt sör fogyasztása az elmúlt 10 évben közel a felére esett vissza, aminek talán legfőbb oka a fogyasztók bizalmatlansága és talán maga a tényleges minőségromlás. Ezt a nagy sörgyárak is észrevették ittvan példának a „Soproni tökéletes csapolás” kampánya, plusz a különböző sörgyárak nyereménykampányai is mind csapolt sörre váltható kuponokat tartalmaznak.

Az első a higiénia és a hozzáértés lenne ittis, de nem hiszem h olyan bonyolult lenne kicsit lejjebb ereszteni a poharat mikor már ¾-ig van és nem érne bele a csap a sörbe. És esetleg kis vízzel átlötybölni a korsókat. De ez azért sok helyen megvan és nem ez a legnagyobb probléma, hanem hogy esténként nem szedik le a hordókat és mossák át a rendszert kicsit ,h ne maradjon sörmaradvány a csapban. Mert az a következő napit is elrontja. Valamint ha előtted nem rendelt csapolt sört senki pár órája már azon felül h kicsit melegedett annak a sörnek sem tökéletes az íze. Illetve az utolsó talán legrosszabb eset mikor egy régi úgynevezett „döglött” sört adnak a vendégnek. Nagyjából ennyit a nem szándékosságból vagy esetleg csak lustaságból, hozzánemértésből elkövetett sörrontásokból.

A nagyobb probléma a szándékos rafináltabb módszerekkel van. Ez nagyrészt a sör vizezésében merül ki, bár hallottam olyat is ,hogy valaki más maradéksörére csapolták rá a frisset. A legegyszerűbb egy olyan pohárba csapolni aminek az alján már van víz. Ismerősöm pincérkedett egy darabig ők a kicsapolt sörre öntötték rá a szódát. Olyan 3-4 deci sört öntöttek föl szódával jelölésig. Tehát az ilyen helyeken a legnagyobb a kockázat ahol nemtudni mi történik a sörrel mielőtt hozzánk ér. Illetve magasabb pult alacsony sörcsap esetében szoktak a pohárzuhanynál ügyesen fordítani de így szerintem max fél deci marad benne.(ilyen esetben is volt hogy szóltam. Egy kis 25-30 körüli csinibaba volt a pultnál és gyorsan csap alá is tartotta a poharat és erősen ellenkezett ,hogy ő ilyet hát hogyképzelem én ezt stb.)

Másik lehetőség ,ha a hordó szelepét a helyén tartó kis fémtüskét kitörik így a sörre rálehet önteni a vizet. Ennek csak az a hibája ,hogy ezeket a KEG-eket nem veszik vissza a sörgyárak. És ha jól tudom a KEG-ek ára 5000 fölött van tehát nem igazán éri meg ez a módszer. Előzőleg említett ismerősöm szerint van valami nem túl egyszerű módszer amivel épségben marad a hordó és vizet lehet tölteni bele. Ezt azonban ő sem tudja csak hallott róla. (Elgondolkodtunk a dolgon és arra jutottunk ,hogy talán amikor a hordóra rávan téve az a kis kétlyukú eszköz amienk egyik végén a sör jön a másikon a CO2 megy, talán úgy ha a sör helyére vagy a széndioxid helyére valami nagyobb nyomással érkező vizet kötünk akkor betud folyni a hordóba).

A vizezés megléte bárki bármit mondd bizonyított. Egy kocsmában ahol gyanakodtam megnéztem kértem egy csapoltat és vettem egy üvegeset kitöltöttem amit korsóba. Csodák csodája a csapolt jelentősen világosabb volt és az ízén is lehetett érezni a dolgot.

 Bár ezekért a körülményekért még mindig összetehetjük a kezünket. Fater mesélte (Erdélyben született nevelkedett) náluk annak idején nagyon ritka volt asz üveges sör a csapoltat pedig vizezték nem is kicsit, az ő bevallása szerint alig volt sör íze. Olyat is hallott bár ezt szeretném nem elhinni ,hogy mosóport raktak bele a habzás érdekében. Ezt is érezte az ízén kicsit sokszor azt mondja. Az üveges söröket pedig csak ritkán éttermekben lehetett kapni és csak akkor ha ételt is rendeltél. Ehhez képest a mostani viszonylatok hihetetlenül jók ,de közel sem állnak ahhoz ami elvárt lenne szerintem. Én magam ismeretlen helyen üvegest rendelek illetve ha sokkal jobb a felhozatal az üvegesek frontján mint a csapoltaknál. Egy szépen megcsapolt finom sör viszont jobban értékelhető jobb érzetet kelt az emberben mint egy üveges.

 

Szerző: Korsó  2011.08.14. 22:00 Szólj hozzá!

Címkék: sör átverés víz csapolt

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr623153596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása